Bancul de lucru este una din piesele de echipament cele mai importante pentru desfasurarea proiectelor de lucru.
Dupa cum sugereaza si denumirea, este o banca sau o masa de lucru pe care se pot utiliza sau fixa echipamente diverse, si pe care se pot realiza lucruri manual. In plus ajuta ca suport pentru diverse scule.
Modelele difera in functie de proiectul desfasurat. Acestea pot fi in forma rectangulara cu suprafata dreapta, dar si cu designuri mai complexe in functie de scopul in care vor fi utilizate.
Fiecare tip de banc de lucru depinde de tipul de proiect pe care il desfasori.
Exista bancuri pentru lucrul cu lemnul, lucrul cu metalul, munca de laborator, repararea electronicelor, pentru asamblarea produselor, arta, sculptura etc. Unele pot servi la mai multe scopuri si proiecte.
Alegerea unui banc de lucru second hand poate fi o optiune buna, mai ales daca bugetul este limitat sau esti la inceput de drum. Se pot gasi produse de buna calitate daca tii cont de cateva aspecte esentiale.
Indiferent de tipul de proiect pe care il desfasori, iata la ce anume sa fii atent cand alegi un banc de lucru second hand:
Inaltime banc de lucru
Poate una din cele mai importante caracteristici, fie ca lucrezi din picioare sau asezat. Ideea este sa poti lucra confortabil incat sa nu tii in tensiune mainile sau picioarele, pentru a ajunge la suprafata de lucru. Unele modele au picioarele reglabile pe inaltime si pot fi ajustate atat pentru lucru in picioare cat si asezat, fiind versatile pentru orice inaltime si conditie.
Dimensiunea
Dimensiunea suprafetei de care ai nevoie este un alt aspect de care sa tii cont. In functie de proiectul sau dimensiunea pieselor pe care le vei folosi poti opta pt o suprafata mai mare sau mai mica. Tamplaria sau lucrul cu metalul, laboratoarele sau bancurile de lucru industriale sunt mai mari pentru a putea depozita piese mai mari.
Material banc de lucru second hand
Bancurile de lucru pot fi din diverse materiale, care influenteaza si capacitatea si rezistenta acestora.
Suprafata trebuie aleasa in functie de tipul de lucrare care va fi realizat pe acea suprafata si de tipul materialelor care vor fi folosite. De exemplu bancurile de lucru pentru laboratoare care vor fi expuse produselor chimice corozive vor fi afectate daca nu sunt din materiale corespunzatoare.
Dincolo de suprafata, restul corpului bancului si picioarele trebuie sa fie construite din materiale care se potrivesc cu tipul de proiect.
De exemplu, partile mari pentru bancuri industriale necesita rezistenta mai buna, si de obicei sunt construite din otel sau metale dure, care pot face fata proiectelor solicitante.
Pe de alta parte bijutierii sau cei care lucreaza in reparatii de ceasuri sau obiecte mai mici nu au nevoie de materiale atat de rezistente.
Verifica bancul de lucru
Tinand cont ca alegi un produs second hand asigura-te ca ai verificat bine structura si materialele pentru a nu avea surprize mai tarziu. Uita-te bine dupa defecte vizibile si daca nu le vezi intreaba daca exista. Cauta recenzii, asigura-te ca ai pus toate intrebarile si apoi ia decizia.
Nu te lua dupa aparente
Doar pentru ca un banc de lucru are suprafata usor uzata nu inseamna ca functionalitatea nu poate fi maxima. Intereseaza-te cat timp a fost folosit si in ce scop, cum a fost depozitat si vezi daca poti lucra pe el.
Odata ce ai bifat toate cele de mai sus poti achizitiona bancul de lucru cel mai potrivit proiectului tau.